VETERINARSKA MOTOKONJENICA ( MOTO VET ) 2017

Lani smo se v Bovcu dogovorili, da bo letošnja vožnja MOTO VET-a potekala po slovenskem Porabju in se nadaljevala do Nežiderskega jezera (Neusiedler See). Rečeno, storjeno, sicer pa je moto našega združenja VREME BO ! In je tudi bilo.

V petek, 19.5.2017 se je triintrideset slovenskih veterinark in veterinarjev ( s sopotniki ) na 24 motorjih zbralo v gostilni “Pri Rudiju” v Šalovcih na Goričkem. Odpravili smo se v Porabje, v mesto Monošter ( Szentgotthárd), do Hotela Lipa, kjer je tudi center vseh dogajanj v slovenskem Porabju. Po večerji smo si povedali, kaj smo kot motoristi “ dali skozi” v lanskoletni motoristični sezoni, marsikdo je dobil novo idejo za letošnje izlete. Še besedica-dve o novih motorističnih pridobitvah in o letošnjem srečanju z evropskimi in ameriškimi profesorji - motoristi, ki delujejo kot skupina“ Vets with horsepower”, ( predavajo o kopitarjih ) in nas bodo letos konec junija obiskali v Lipici, kjer bodo imeli tudi predavanja. Pot bodo od nas nadaljevali proti Budimpešti in jih bomo tudi spremljali skozi Slovenijo.

V soboto zjutraj se nam je pridružil še kolega mag. Branko Belec, dr.vet.med. in lahko smo se odpravili na začrtano pot. Prvi postanek smo imeli v mestu Kiseg ( Köszeg ). Mesto je nastalo v 16. stoletju kot ena izmed zadnjih postojank, ki je varovala dunajski dvor pred turškimi vpadi. Pridih srednjega veka smo doživeli na lokostrelskem tekmovanju znotraj mestnega obzidja, zmagovalec tekme pa je bi seveda naš demokratično izvoljen predsednik Gliha. Iz Kisega smo pot nadaljevali do mesta Šopron ( Sopron ), ki se nahaja tik ob Nežiderskem jezeru, zaradi čedalje močnejšega vetra in bližajočih se neviht smo se odločili, da ne bomo šli na avstrijsko stran jezera, kot je bilo v prvotnem načrtu, ampak smo obiskali pristanišče jadrnic na madžarski strani jezera, bife, “kava” itd. Nastanili smo se v hotelu Palatinus v mestu Šopron. Tudi Šopron je ena izmed utrdb, ki je bila zgrajena v času turških vpadov, staro mestno jedro je zelo lepo ohranjeno, tudi naš hotel se je nahajal znotraj mestnega obzidja. Na večerjo smo se odpravili v restavracijo – vinoteko Erhardt, kjer smo bili odlično postreženi, pa tudi ambient sam je bil resnično na nivoju. Poizkusili smo več vrst vin iz regije, z vinom-zmagovalcem omizja pa smo imeli daljše, prijetno druženje še dolgo v noč. Tradicionalno smo se dogovorili za vožnjo v letu 2018, ki bo že 15. vožnja MOTO VET-a. Pot nas bo naslednje leto vodila na Primorsko, kjer bi kolega Oskar Fritz rad predstavil svojo osemenjevalno progo mladim kolegom, obiskali bomo veterinarsko družino Gombač v Izoli, morebiti tudi kolega Malalana v Trstu, da tudi na tak način nadaljujemo s tradicijo obiskov zamejskih krajev.

V nedeljo dopoldan smo se v spremstvu kar močne panonske sapice odpravili nazaj proti domu. V Šalovcih smo imeli tisti, ki nas čas ni pretirano preganjal, še skupno kosilo. Ugotovil smo, da v letošnji vožnji skupina “problematicus” ni opravičila svojega imena, saj niso ušpičili prav nobene take, po kateri so dobili svoje ime. Če se bo tako nadaljevalo tudi naslednje leto, bomo “sekcijo problematicus” prisiljeni ukiniti zaradi neaktivnost, toda, dajmo času čas, dajmo se presenetiti, Slovenci poznamo pregovor, ki pravi: volk dlako menja, čud nikoli!

Ob koncu se zahvaljujem sponzorjem letošnje vožnje, ki so: KRKA D.D., VETCONSULT in MM Surgical. Na svidenje, če ne prej pa naslednje leto na 15. vožnji MOTO VET-a. Vabim vse slovenske veterinarke in veterinarje, motoriste, da se nam pridružite. VREME BO !!!


Veliko srečnih kilometrov in nepozabnih doživetij na vaših motorjih, Marjan KERČMAR dr.vet.med.